Trollhättan växer och utvecklas och det byggs mycket nytt. Visionen om fler invånare finns med i bolagets planering av investeringar i infrastruktur och samhällstjänster. Detta bidrar påtagligt till hur bolagets affärer har utvecklats under året.
Fjärrvärme levererade ett positivt resultat på 40,9 Mkr (27,2 Mkr). Året har varit stabilt ur leveranssynpunkt och positivt ur ekonomisk synvinkel. Snittemperaturen 2019 har varit i nivå med de senaste åren, men försäljningsvolymen har gått ned något. Värdet på utsläppsrätter har ökat betydligt, vilket gör att försäljningen av dem har påverkat resultatet positivt med ca 14 Mkr. De totala kostnaderna för råvaror sjunker jämfört med budget i takt med lägre försäljningsvolym. I resultatet ryms en utrangering om 2,1 Mkr för uttjänta mätare. Positivt för affären har också varit att spillvärmeleveranserna från Vattenfall (Vargön Alloys) har blivit större än kalkylerat.
Priset för fjärrvärme har varit oförändrat sedan 2015 och värmeaffären är stabil. Så gott som all nybyggnation av flerfamiljshus och verksamhetsfastigheter med närhet till fjärrvärmenätet har anslutits, vilket visar att fjärrvärmen är en fortsatt mycket konkurrenskraftig och hållbar produkt. Intäkterna var 209,8 Mkr (221,6 Mkr) vilket inneburit en minskad nettoomsättning med 5,3 %. Levererad volym var 336,1 GWh (346,5 GWh). I och med omställningar i produktionsplaneringen minskade vi elproduktionen till 8,3 GWh (9,3 GWh).
Även under 2019 har priset ökat på såväl träflis som bioolja, där framför allt biooljan har stigit till nivåer som utmanar vår långsiktiga lönsamhet. Den globala omställningen mot fossilfrihet innebär att vi ser en fortsatt hög efterfrågan, med risk för högt pristryck. Vårt fokus de närmaste åren behöver därför ligga på att minimera användningen av bioolja i vår fjärrvärmeproduktion.
Biogas består av verksamhet i både moderbolaget och koncernen. Resultatet för året i moderbolaget slutade på -0,73 Mkr (0,23 Mkr) med en nettoomsättning på 26,2 Mkr (31,6 Mkr). Total biogasverksamhet i koncernen genererade ett resultat på -0,9 Mkr (0,9 Mkr).
Under april godkände först kommunfullmäktige och därefter bolagsstämman köp av aktiemajoriteten (51 %) i bolaget Grönt Bränsle i Sverige AB. Resterande aktier ägdes av BRC Sweden AB vid köpet och överläts sedan till Staaf och Kolstad Holding AB med samma ägare. Syftet med köpet är att i det nya bolaget Grönt Bränsle tillsammans bygga upp en verksamhet som ska distribuera, marknadsföra och sälja Trollhättan Energis biogas, med målsättningen att öka marknadsandelar och försäljning för ägarna. Aktieköpet ägde rum 3 juni och bolagets verksamhet startade 2 september.
Försäljning av gas sker via fyra tankstationer som redan finns i Grönt Bränsle samt genom Trollhättan Energi AB:s befintliga tankstationer och försäljningsavtal. Det nya bolaget kommer i första hand köpa producerad biogas från Trollhättan Energi AB och arrendera Trollhättan Energis övriga befintliga tankstations-anläggningar på marknadsmässiga villkor.
Vatten och Avlopp har ett resultat för 2019 på -8,3 Mkr (1,9 Mkr) före avsättning till resultatfond. Återföringen från resultatfond är 8,3 Mkr vilket genererar ett redovisat resultat på 0,0 Mkr (0,0 Mkr). Investeringsfonden – avsättning 5,7 mkr. Omsättningen var 117,7 Mkr (114,0 Mkr) med en leverans till kund på 3,5 Mm3 (3,5 Mm3). Under året har vi anslutit 44 st nya fastigheter till kommunalt vatten och avlopp.
De källaröversvämningar som vi drabbades av 2014 är fortsatt under reglering. Ett försäkringsbolag har lämnat in en stämningsansökan till Mark- och miljödomstolen. Vår förhoppning är att detta ärende skall kunna lösas under 2020. Förhandling med vårt dåvarande verksamhetsförsäkringsbolag pågår.
Vid Arvidstorps avloppsreningsverk har verksamhets- och personallokaler byggts om och moderniserats. Även byggnationen för att utveckla slamhanteringsprocessen har påbörjats och en ny högreservoar har tagits i drift i Sjuntorp under året. Ansökan om ett nytt miljötillstånd för Arvidstorps avloppsreningsverk pågår.
Under hösten har Livsmedelsverket gjort tillsyn av produktion och distribution av dricksvatten, utifrån den nya lagen om Nätverk- och Informationssäkerhet (NIS). Deras rapport blev en positiv beskrivning av hur vi bedriver vår verksamhet, om än med några små avvikelser som kommer att åtgärdas.
Det omfattande projektet för att bygga en ny vattenförsörjning pågår. Beslut är taget att inhämta råvatten från Vänern, eftersom kvaliteten på vattnet i Vänern är betydligt bättre än dagens intag i Göta älv. Vi har utrett olika beredningsprocesser och kommer från februari 2020 att pilotköra två tänkta beredningsprocesser under ett års tid. Därefter beslutas om vilken av beredningsprocesserna som vi kommer att projektera och bygga vattenverket utifrån. Projektet sker i partnering med PEAB.
Elhandeln har ökat stabilt. Idag har nästan 11 000 hushåll och företag valt Trollhättan Energi som sin elleverantör. Ett starkt varumärke med tydlig miljöprofil och lokal personlig service med hög tillgänglighet, är några av framgångsfaktorerna. Vad gäller kundnöjdhet står sig bolaget mycket starkt jämfört med övriga elhandelsbolag.
Årets resultat blev 2,7 Mkr (1,6 Mkr) och omsättningen uppgick till 55,0 Mkr (54,2 Mkr), där marknadspriset på el påverkade omsättningen positivt. Elförsäljningen ökade med 1,2 % och var 110,9 GWh (109,6 GWh).
Vi fortsätter att utveckla affären och förbereder oss för de omfattande förändringar som elbranschen står inför då bland annat en elhandlarcentrisk modell planeras att införas de närmaste åren. Modellen innebär att i princip all kontakt med kunden avseende även elnätsanvändning kommer att gå via elhandlarna, som då ska fakturera kunden kostnad för både elhandel och elnät.
Smarta tjänster är bolagets nyaste affär och visar den förflyttning som bolaget till stora delar gjort, från i huvudsak produktionsföretag till mer av tjänsteförsäljning. Affären startade i början av 2017 och omfattar nu försäljning av laddstolpar för elbilsladdning samt solceller till villor, bostadsbolag och företag.
Under 2019 sålde vi nästan 50 solcellsanläggningar. Det motsvarar 50 % av alla solcellsanläggningar i Trollhättan. Intresset för att teckna så kallat mikroproducentavtal har också ökat. Även intresset för elbilar ökar generellt och vi har fortsatt att installera ytterligare publika laddstolpar runt om i kommunen. I dag finns ca 100 publika laddplatser.
Ekonomiskt har smarta tjänster ett negativt resultat för året om -1,7 Mkr (-3,6 Mkr).
Stadsnät med vårt öppna fibernät redovisar återigen ett starkt resultat; 13,7 Mkr (14,3 Mkr). Nettoomsättningen var 29,6 Mkr (25,1 Mkr). Satsningen på att bygga fiber till alla villor i tätorten och på landsbygden har fortsatt enligt plan. Under 2019 har 825 villakunder och 223 lägenheter i flerfamiljshus/bostadsrättsföreningar anslutits. Hela villafibersatsningen i tätort och på landsbygden blev klar under 2019. På fem år har ca 10 000 anslutningar förberetts på olika sätt. Av dessa har ca 8 000 kunder valt att ansluta sig.
Avfall och återvinning finns inom bolaget sedan 2015 och redovisade det gångna året ett årsresultat på 1,0 Mkr (1,8 Mkr). Resultatet för den taxefinansierade verksamheten uppgår till 0,4 Mkr (0,4 Mkr), vilket avsätts i resultatfond. Verksamhetens totala nettoomsättning uppgick till 46,4 Mkr (43,8 Mkr). Merparten av intäkterna genereras av den taxefinansierade delen i form av insamling av hushållsavfall.
Under året har det införskaffats två nya tvåfacksbilar för sopor, vilket kommer att minska körsträckorna. Sedan är vi väldigt glada för vi kunnat anställa ytterligare tre kvinnor inom verksamheten, som av tradition är starkt mansdominerad. Som ett led i vårt ständigt pågående arbete för att öka kunskapen om behovet av ökad källsortering och återvinning, anordnade vi under hösten 2019 nyheten Textiljakten i samarbete med Wargön Innovation, Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun. I Trollhättan vände vi oss till femteklassare. Även Elektronikjakten för fjärdeklassare anordnades på nytt med stort gensvar.
Elnät, som drivs i dotterbolaget Trollhättan Energi Elnät AB, redovisade ett resultat efter finansiella poster som uppgick till 20,5 Mkr (20,5 Mkr). Skillnaderna mot fjolåret är små både på intäkts- och kostnadssidan. Det något lägre rörelseresultatet vägs upp av lägre räntekostnader. Nettoomsättningen uppgick till 103,3 Mkr (100,2 Mkr) och bolaget transiterade 360 GWh (369 GWh) till kund.
Driften har i stort varit stabil och liksom tidigare år har inga större avbrott inträffat. Dock har vi haft en del högspänningsfel där avgrävningar i många fall varit orsaken. Detta har gjort att vi inte nått vårt mål gällande avbrottstid. Medelavbrottstiden per kund var 63 minuter under året (13 min/år). Målet är max 22 min/år. Aviserade avbrott i eget nät stod för 13 min, medan oaviserade avbrott på grund av fel i eget nät stod för 50 min. Avbrott i Vattenfalls regionnät har ej påverkat våra avbrottstider.
Nuvarande intäktsram för Elnät är fastställd av Energimarknadsinspektionen (Ei) och gäller till utgången av 2019. Ramen reglerar vilka avgifter som får tas ut av kund. Nuvarande ram ger utrymme för de åtgärder och investeringar som är planerade. Ei har beslutat en intäktsram för perioden 2020-2023, vilket är en minskning mot tidigare ram. Denna ram ger inte helt utrymme för de åtgärder och investeringar som vi planerat och därför har vi överklagat Ei:s beslut.