Driftsäkert, prisvärt och miljövänligt
Koldioxidneutral fjärrvärme
Vi har levererat fjärrvärme i Trollhättan i över 50 år. Dagens fjärrvärme är koldioxidneutral, vilket gör den till ett driftsäkert, prisvärt och miljövänligt sätt att värma fastigheter. Vi eldar spillmaterial från hållbara, lokala skogsbruk och fjärrvärmen har belönats med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Att vi eldar med skogsråvara innebär minskade utsläpp av koldioxid motsvarande vad alla bilar i Trollhättan släpper ut under ett år. Under extra kalla perioder, när fjärrvärmebehovet ökar, används miljövänlig bioolja för att bibehålla en koldioxidneutral produktion. Bra miljöval tar även hänsyn till den biologiska mångfalden i naturen. Askan som bildas vid fjärrvärmeproduktionen återförs till skogen och därmed har vi utvecklat ett cirkulärt system. Varje år kontrolleras värmeleveranser och försäljning av Naturskyddsföreningen. Auktoriserade revisorer kontrollerar bland annat fjärrvärmeproduktionens fossil-andelar och redovisning av grön process-el. Bränsleförbrukningen för värmeproduktionen 2018 består av flis (74,1 %) med restvärme (15, 5 %) och bioolja (10,5 %) som bra komplement. Fossil olja nyttjades endast till 0,1 % av produktionen.

Kranmärkning för ökad hållbarhet
Kranmärkning är en nationell Hållbarhetsmärkning som Svenskt Vatten utfärdar för verksamheter som väljer kranvatten istället för flaskvatten under mottot ”rent vatten, inga transporter, inget skräp”. Under 2018 valde Trollhättan Energi att Kranmärka sig, vilket bland annat innebär att vi åtar oss att inte dricka eller köpa in buteljerat vatten och att vi både vid interna och externa möten eller seminarier serverar kranvatten. Trollhättan Energi har nu också mandat att utfärda Kranmärkning av andra företag på uppdrag av Svenskt Vatten. Vi har redan kranmärkt Folkets Hus, Kalaskoket Fasetten och Hotell Scandic Swania. Vi har även utmanat andra företag att Kranmärka sig.
Papperspåse minskar vår plastanvändning vid sortering av matavfall
Papperspåsen för sortering av matavfall är nu fullt införd, vilket har gett oss många fördelar. Vi är redan en av Sveriges bästa kommuner på det här området och tack vare papperspåsen får vi ännu bättre “renhet” på matavfallet som blir biogas. Dessutom minskas användningen av plastpåsar. Papperspåsen behöver inte, till skillnad från plastpåsen, skiljas från matavfallet innan den går in i biogasprocessen. Därmed förloras inget matavfall i hanteringen och resultatet blir att mer biogas kan utvinnas. För hushållen innebär den ventilerade papperspåsen mindre lukt och bättre hygien i hemmet. En annan stor fördel är att matavfallet torkar i papperspåsen och vikten därmed minskar. Under 2018 har mängden matavfall minskat med 607 ton jämfört med 2017. Det bidrar i sin tur till lägre behandlingsavgifter och sänkta transportkostnader. Den stora mängden plastpåsar är för övrigt ett stort miljöproblem och en del länder har börjat beskatta eller förbjuda bärkassar av plast. För kunderna innebär övergången till papperspåsar i sig inga ökade kostnader. Det är snarare en besparing, eftersom papperspåsarna delas ut gratis och hushållen slipper köpa plastpåsar.

Biogasen bidrar till cirkulär bioekonomi
Biogasen är en av Trollhättan Energis starkaste miljöprodukter. Biogasen är precis som fjärrvärmen märkt med Bra Miljöval och bidrar starkt till att bolaget har låga koldioxidutsläpp. Biogasen produceras genom att vi tar hand om hushållens organiska avfall, slam från vårt avloppsreningsverk och enskilda avlopp samt gödsel. På det sättet bidrar vi till en cirkulär bioekonomi. Gasen levereras till bolagets renhållningsfordon, kommunens tjänstebilar, Trollhättans lokala busstrafik och till den regionaltrafik som utgår från Trollhättans bussdepå. Vi jobbar för att optimera och öka produktionen av biogas, men även för en ökad användning av biogas som drivmedel. I Brålanda ökade försäljningen av biogas till personbilar under året med 25 % jämfört med 2017. Under 2018 har en annan aktör öppnat fyra nya tankstationer i Dalsland och Bohuslän, som samtliga säljer biogas från Trollhättan Energi. Dessutom har byggnationen av en ny biogastankstation för tunga fordon påbörjats.
Fossilfria tjänstefordon
Förutom att våra renhållningsbilar drivs av biogas, så är nästan hela vår fordonsflotta fossilfri då vi kör på el, biogas eller biodiesel. Vi arbetar tillsammans med regionen för en fossilfri fordonsflotta inom kommuner och näringsliv senast år 2030. Vår satsning på biogas och laddstolpar är viktiga för att nå det målet, liksom att vi ställer krav på biogas eller elbilar i våra upphandlingar där så är lämpligt.
Prisvärda produkter
Vi jämför våra avgifter för elnät, vatten/avlopp, renhållning och fjärrvärme i den nationella och årliga Nils Holgersson-undersökningen. Där jämförs dessa avgifter i ett flerfamiljshus i Sveriges alla 290 kommuner. Trollhättan hamnade på 36:e plats i undersökningen 2018 när alla avgifter räknades in. Därmed uppfyller vi vårt ägardirektiv om att vara bland de 45 kommunerna i landet som har längst avgift.
Omställning till förnybar energi
Ny biogastankstation för tung trafik
Under 2017 fick vi klartecken från Klimatklivet om bidrag för att etablera en biogastankstation för tunga fordon vid Trestad Center. Byggnationen har under 2018 påbörjats och planeras att vara klar i maj 2019. Här ska man kunna snabbtanka fyra fordon samtidigt, både stora lastbilar och personbilar. Därmed kan vi satsa på försäljning av biogas till transport- och servicefordon som idag till största delen drivs av diesel. Flera logistikföretag har etablerat sig och tänker utöka sin verksamhet vid Trestad Center, så både det geografiska läget och tidpunkten är perfekt. Vårt mål med biogastankstationen är att sälja ca 300 000 normalkubikmeter gas per år. Omräknat i diesel motsvarar det en ungefärlig energimängd på 2 900 MWh. Att ersätta det med biogas ger en utsläppsminskning med omkring 800 ton koldioxid per år. Som jämförelse kan nämnas att en flygresa till Thailand orsakar utsläpp på ca 2,5 ton koldioxid per person. På sikt innebär satsningen på Trestad Center att produktionen av biogas måste öka i regionen. Vi undersöker därför olika alternativ. Ett är att, i samarbete med andra kommuner, etablera en rötningsanläggning för matavfall i närområdet. Ett annat är att öka produktionen av biogas från gödsel i dalsländska Brålanda.
Laddplatser för elbilar
Västra Götalandsregionen och kommunerna i regionen har ett ambitiöst klimatmål om att vara fossiloberoende till 2030. Trollhättan Energi är en del i den omställningen. Vi har ett samhällsansvar och därför satsar vi tillsammans med bland annat Trollhättans Stad och kommunägda Kraftstaden på publika laddplatser för elbilar. Under 2018 slutfördes arbetet med att bygga totalt nästan 100 publika laddplatser i Trollhättan. Även en utbyggnad av tio nya laddplatser för personal och besökare på vår parkeringsplats vid Förrådsgatan är genomförd. De platserna får också disponeras av allmänheten, utanför kontorstid. Redan idag finns elbilar på marknaden med uppåt 50 mils räckvidd och det innebär att allt fler väljer att köpa elbil. Vi vill bidra genom att göra det enkelt och prisvärt att ladda. Vi har jobbat intensivt med att hitta starka partners, ta fram bra koncept, enkla debiteringsmodeller och väl beprövade laddlösningar. Nu är efterfrågan på laddplatser högst från flerfamiljshus och företag.

Paneler för solel
Nu erbjuder vi kostnadseffektiva solcellspaket med skräddasydda helhetslösningar från planering till installation för företag, villa, gård och fritidshus. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att tillverka sin egen närproducerade och förnybara el, direkt från solen. Vi har under 2018 också påbörjat en utredning om en solcellspark.
Vi säljer el som kommer från 100 procent förnybara källor
All el som levereras av Trollhättan Energi är 100 procent förnybar och delvis närproducerad. Vår egenproducerade el kommer bland annat från fliseldningen vid Kraftvärmeverket på Lextorp och från Kalltorp Kraft, där elproduktionen kommer från småskalig vattenkraft. Utöver detta köper vi in ursprungsgarantier så att vi kan garantera att all den del som våra kunder använder, kommer från förnybara källor. På det sättet påverkar vi utvecklingen mot ett hållbart samhälle.
Energieffektivisering genom samverkan och digitalisering
Spillvärme sparar 1000 transporter med flis
Vi har knutit ihop fjärrvärmen mellan Vänersborg och Trollhättan. Detta medför att spillvärme från Vargön Alloys nu kan användas för varmvatten och uppvärmning av bostäder och andra lokaler i Trollhättan, istället för att värma Göta Älv. Tillvaratagandet av spillvärme från Vargöns innebär minskade utsläpp till luft, både från vår bränsleeldning men även från bränsletransporterna. Uppskattningen är att transporterna, som idag är det enda som inte är fossilfritt i vår fjärrvärmeproduktion, minskar med 20 procent. Från 5000 leveranser per år till 4000. Nästa steg blir att få fordonen som levererar flis att drivas med biogas istället för diesel. Utredning pågår.
Löpande utbyte till energieffektivare utrustning
Vi arbetar löpande med att bland annat installera energieffektiva pumpar och styrsystem och fler fjärrmanövrerade nätstationer för att optimera nätet.
Digitalisering möjliggör smartare och effektivare arbetssätt
Vårt tema digitalisering fortgår och vi börjar nu se hur vi kan effektivisera vår verksamhet. Ett påbörjat projekt är att utrusta våra renhållningsbilar för hushållsavfall med digital ruttplanering. Det kommer att innebära en minskning av onödiga körsträckor och därmed minskad miljöbelastning. Ett annat exempel är affärsområde Vattens deltagande i forskningsprojektet ”Digidrick”, som har som mål att effektivisera kemikalie- och energianvändningen genom digitalisering. Även vår satsning på fiberanslutning av nätstationer för fjärrstyrning, övervakning och mätinsamling effektiviserar vårt arbete och minskar behovet av transporter. Vi kan nu också erbjuda våra kunder möjligheten att ansluta sig till sensornätverk vilket möjliggör en billig och enkel övervakning.
Stärkt infrastruktur och riskhantering
Vi är med och förbereder Trollhättan för framtiden
Staden har en fortsatt hög exploatering och vi ansvarar för utbyggnaden av el, vatten och avlopp och erbjuder fjärrvärme och fiber. Det är ett hårt tryck på bostäder och på flera håll i centrum byggs det nya lägenheter, både hyres- och bostadsrätter. För att skapa bra förutsättningar för fler kommuninvånare behöver vi förnya och utveckla vatten- och avloppsledningar samt bygga ut och förstärka fjärrvärmenätet. Vi samgräver så mycket som möjligt när det gäller att byta ut eller lägga ner nya rör eller ledningar för vatten, fjärrvärme, el eller fiber. Ett exempel är den markförläggning av elnätet på landsbygden som genomförs i samband med fiberutbyggnaden. Det kommer ge betydligt säkrare elleveranser på landsbygden.
Dricksvattnet i Trollhättan tas från Göta Älv, renas i vårt vattenverk och passerar fyra barriärer innan det släpps ut i ledningsnätet. Dricksvattennätet består av 31 mil dricksvattenledningar, nio tryckstegringsstationer och fyra vattentorn. Under 2018 har vi tryggat dricksvattenleveranserna genom driftsättning av en ny högreservoar och två nya tryckstegringsstationer.
Våra abonnenters returvatten kommer till avloppsreningsverket via 28 mil spillvattenledningar, 18 mil dagvattenledningar, 80 pumpstationer och fyra mil långa tunnlar i staden. I avloppsreningsverket renas det innan det förs tillbaka till Göta Älv.
För att minska utsläpp av orenat vatten i Göta Älv jobbar vi med att minska bräddningar från vårt tunnelsystem. Samtidigt arbetar vi systematiskt med att minska risken för framtida bräddningar. För att trygga avloppsleveranserna kommer processdelar i avloppsverket att behöva byggas ut. Bland annat behöver kapaciteten i kvävereningen ökas för att klara av att rena vatten från 70 000 invånare år 2030, inom de villkor vi har i vårt tillstånd.
Under 2018 har flera förbättringsåtgärder genomförts på avloppsreningsverket. Exempelvis renovering av sandfång, uppstart flotation, brandlarm samt LED-belysning i berget och nytt styrsystem. Åtgärderna medför säkrare drift, minskad miljöbelastning och en förbättrad arbetsmiljö.
Kemikaliehantering och användning
Kemikalier används när vi renar vårt dricks- och avloppsvatten, men även i våra värmepannor. Vi jobbar systematiskt med våra kemikalier genom vår kemikaliegrupp. Alla kemikalier registreras i databasen IChemistry, där man får hjälp att bedöma kemikaliers farlighet och hanterar säkerhetsdatablad. Där finns även en utfasningslista som vi bevakar. I början av året hade vi 19 kemikalier som fanns med på utfasningslistan och vid slutet av 2018 hade vi minskat antalet till 12.
Våra processkemikalier i vattenreningen är godkända av länsstyrelsen.
Värt att notera är även att vattenlaboratoriet under året har fasat ut ca 100 labbkemikalier som inte längre används i verksamheten. Utfasningen av kemikalier är ett ständigt pågående arbete.
Hantering av verksamhetsrisker
Vi jobbar kontinuerligt med risk- och sårbarhetsanalyser, lagefterlevnad, intern styrning och kontroll samt skydds- och brandskyddsronder. I våra tillstånd finns villkor om utsläpp till vatten och luft och vi har kontrollprogram för att förhindra oavsiktliga utsläpp. Vårt försäkringsbolag arbetar aktivt med riskbedömningar av vår verksamhet – värsta-scenario-analyser. Dessa stödjer oss i vårt arbete med risker.
Vi har genomfört en bolagsövergripande miljörevision där en extern part har gått igenom hur vi lever upp till de lagar som är relevanta för respektive verksamheter och hur vi uppfyller våra miljötillstånd. Verksamheterna jobbar nu med att åtgärda de avvikelser som framkom och vi följer upp detta i ledningsgruppen inför möten i skyddskommittén.
Trollhättan Energi har arbetat fram en gemensam Risk- & sårbarhetsanalys för att identifiera och hantera företagets övergripande risker. Syftet är att minska sannolikheten för och konsekvenserna av allvarliga händelser. Under året som gått har fokus varit på den del av analysen som ledningsgruppen arbetat fram och som belyser företagets risker ur ett övergripande perspektiv. De två allvarligaste riskerna är:
- ”Feldimensionerade rörsystem” där risken är förknippad till avloppsvatten och översvämning i källare.
- ”För låg reinvesteringstakt utifrån perspektivet teknisk livslängd”. Där är risken förknippad med läckor i vatten- och avloppssystemet på grund av att de är för gamla och utslitna. Systemen byggdes under en intensiv period och de har nu många år på nacken. Vår utmaning är att byta ut rörledningssystemen i en lagom takt där de med sämst status byts först.
Resultatet från den övergripande riskanalysen ligger till grund för vår Kontrollplan för Intern kontroll enligt COSO-modellen. Inom den interna kontrollen stämmer vi av och dokumenterar att vi varje år informerar våra medarbetare om våra risker samt hur vi har arbetat med våra risker i Risk- & sårbarhetsanalysen. Vi har genomfört många riskreducerande åtgärder under året, framför allt inom respektive verksamhet men också inom gemensamma områden som Personal, Miljö och Säkerhet.
Under året som gått har vi organiserat vårt systematiska säkerhetsarbete i en bolagsövergripande säkerhetsgrupp. Fokus för detta arbete är högre kvalitet, samordning av insatser samt ökad trygghet för kunder, ägare och medarbetare. Här följer exempel på säkerhetshöjande aktiviteter som genomförts under året och som minskat våra verksamhetsrisker:
- Fortsatt utveckling/utbyggnad av larm, passage och kameror med tillhörande rutiner
- Ökat skyddsnivån på flera av bolagets IT-utrymmen (säkerhet och robusthet)
- Tagit ”hem” IT-driften och gått över till Office 365
- Fysiskt skydd för bärbara datorer
- Infört förbättrade rutiner vid anställning och avslut av anställning
- Infört sekretessförbindelse för anställda och entreprenörer
- Genomfört Säkerhetsanalys (enligt säkerhetsskyddslagstiftningen) för VA-verket
- Påbörjat arbete enligt ”NIS-direktivet” (genomfört inledande aktiviteter och analys)
- Infört obligatorisk webbaserad GDPR-utbildning
- Påbörjat översyn av befintlig krisledningsorganisation med tillhörande planer